29-08-09

Ook kleuters hebben nu vaker diabetes.

In het medische tijdschrift The Lancet werden recent nieuwe cijfers gepubliceerd over de stijging van type 1 diabetes bij jonge kinderen. Een aantal online kranten en media pikten dit nieuws op.

Het gepubliceerde onderzoek betrof de gegevens van 20 centra in 17 Europese landen van het EURODIAB project, gedurende de periode 1989 - 2003. Op basis van de toename van type 1 diabetes in deze periode heeft men ook voorspelling gemaakt voor de toekomstige "tol" van type 1 diabetes bij Europese kinderen. Hieruit blijkt dat er in vergelijking met 2005, tegen 2020 jaarlijks dubbel zoveel kinderen jonger dan 5 jaar, type 1 diabetes zullen ontwikkelen. Men voorziet eveneens dat het voorkomen van type 1 diabetes onder de 15 jaar tegen dan met zo'n 70% zal gestegen zijn in Europa - tot zo'n 160.000 kinderen. Voor deze toename zijn er verschillende verklarende factoren mogelijk, waaronder onze moderne leefstijl en een omgeving waarbij kinderen steeds minder worden blootgesteld aan infecties. Voorlopig is type 1 diabetes nog niet te voorkomen en deze cijfers geven aan dat we moeten blijven investeren in een optimale zorg en opvang van kinderen met type 1 diabetes;

Bron:Diabetes info – tweemaandelijks tijdschrift

10:23 Gepost door Martin in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-08-09

Vibrerend voetzooltje voorkomt valpartijen.

Vibrerend voetzooltje voorkomt valpartijen.

‘Diabetespatiënten en oudere mensen vallen minder vaak als ze een vibreren voetzooltje in hun schoenen dragen’ stond recent te lezen in verschillende persartikelen. Vallen bij senioren komt vrij frequent voor: jaarlijks valt ongeveer 1 op 3 ouderen > 65 jaar. Personen met diabetische neuropathie vormen samen met ouderen een grote risicogroep voor valpartijen. Bij neuropathie kan er door gevoelsverlies ter hoogt van de onderste ledematen verminderd evenwicht ontstaan. Minder gevoel betekent namelijk ook dat het evenwichtsorgaan niet meer correct wordt geïnformeerd. Aan de universiteit van Groningen heeft men daarom gezocht naar de mogelijkheden om de balans te verbeteren via hulpmiddelen die deze communicatie herstellen. Eén van de hulpmiddelen die werden bestudeerd bij een aantal mensen met diabetische neuropathie, was een soort vibrerend voetzooltje. Het toepassen van niet-voelbare trillingen op de voetzool hielp de proefpersonen in het onderzoek om beter hun evenwicht te bewaren. De methode staat momenteel echter nog niet op punt: het apparaat dat de trillingen veroorzaakt is gewoon te zwaar om in je schoen mee te dragen. Meer onderzoek is nodig om de vibrerende zooltjes ook praktisch te maken.

Bron:Diabetes info – tweemaandelijks tijdschrift.

 

 

11:09 Gepost door Martin in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |